Dej:
1/4 l Sødmælk
50 g gær
100 g smør
2 spsk. (15 ml) sukker
1 tsk. (5 ml) salt
2 knivspids kardmomme (eller lidt mere efter smag)
4 æg
600-650 g hvedemel (vigtig at dejen er lind, ikke tør)
+ rigligt Neutral olie til at smørge bradepanden med.
Snask 1:
200 g smør
200 g bage magarine
600 g brun farin
3 spsk. (45 ml) Mørk sirup (lys kan bruges men mørk er bedst)
2,5 dl fløde
Snask 2:
1 æg
2 dl mælk
2 spsk. (30 ml) brun farin
1 spsk. (15 ml) Hvedemel)
Dej:
Mælk og smør lunes i en gryde til lillefinger temperatur.
I mens det varmes, blandes gær, æg, sukker, kardemomme og salt. (Gerne i en rørmaskine, da der skal æltes meget.)
Tilsæt mælk og smør, det må ikke være forvarmt, då ødelægger gæret.
Tilsæt melet lidt af gangen, til dejen er lind. (Lind betyder at den skal være let flydende, og når man trykker på den skal det føles når man trykker på den nederste del af tommelfingeren. ) Ælt dejen rigligt, jo mere den æltes jo mindre mel skal der bruges. (snasken kan fint startes op under dette trin.)
Når dejen er lind, skal den over i bradepanden som er smurt ind i rigligt olie, så den ikke sidder fast. Når dejen er lagt i bradepanden, skal den hvile i 5 minutters tid, inden mere gøres ved den.
Når den har hvilet spredes den stille og roligt ud til at fylde hele bradepanden, og er ca. 2-3 sm tyk (den hæver en del). Et lille fif, hverkan man skal håndtere dejen, smøres hænderne ind i olie, så dejen ikke hænger fast, og ikke får mere mel.
Når den er smurt ud skal den hæve en times tid. Færdiggør snasken i denne tid.
Efter den har hævet skal der prikkes huller i dejen. Olie på hænderne, og sænk fingerne stille og roligt ned i dejen, med passende mellemrum og ikke for dybt, men dybt nok.
Når hulerne er prikket, skal den lige hvile i 5 minutters tid.
Snask 1 påføres stille og roligt, hvis det er for hurtigt eller voldsomt, kommer der store huller i dejen og alt snaken kommer under kagen. Der skal være et jævn lag snask over hele brunsvigeren, ikke for tykt. (Fortvivl ej hvis der er snask til overs, det kan bruges senere.)
Den skal nu lige hæve 10 minutters tid igen.
Brunsvigeren sættets i ovnen ved 200 grader i 20-35 minutter. Afhængig af ovn.
Kig til den undervejs. Mod slutningen, hvis der er dej der begynder at få farve kan der smøres mere af snask 1 på. Den er færdig når dejen er gennembagt. (En kagenål kan stikkes ned uden noget dej sidder fast.)
Når brunsvigeren er færdig tages den ud. Resterne af Snask 1 fordeles på den og snask 2 ligges på som kronen på værket.
Den skal lige hvile lidt inden den spises, men det er svært at lade den stå.
Snask 1:
Alle ingredienserne blandes i en gryde, ved svag varme. Der omrørs engang i mellem.
Hvis det er lidt for flydende tilføj mere brunfarin, der må gerne være nogle faste elementer i til sidst.
Tilføj gerne lidt mere sirup efter smag.
Når den er færdig hældes fløden ved, den rørs ud og snasken tages af varmen.
Skaler gerne op efter behov og smag. Det her er hvad jeg syntes er en god balance.
Snask 2:
Pisk mælk og æg let sammen i en gryde.
Pisk brun farin og mel i.
Bring blandingen i kog under piskning.
Noget af snask 1 blandes op i gerne nok til at lave rigligt med snask.
Kog snasken under omrøring i ca. 3 minutter.
Dæk snasken til og lig den i køleskabet. Her skal den være i mindst 30 min, til den er dejlig cremet.
Brunsvigeren nydes bedst på fyn, med fynbor' og andre skønne steder. Den er god til kaff' og til morgenmad enten mellem to stykker rundstykke med smør på, eller for sig selv.